שבעת האלמנטים של עיצוב הפנים

חשוב להבחין בהבדל בין תחום ההום סטיילינג ותחום עיצוב הפנים! כאשר הום סטיילינג הינו תחום העוסק ב"הלבשת" חלל קיים בריהוט טקסטיל, שטיחים ועוד, עיצוב פנים הוא תחום העוסק בתכנון ובשינוי של חללי הפנים במבנה. עיצוב הפנים הינו מדע בפני עצמו הכרוך בשבעה אלמנטים שונים. השימוש באלמנטים אלו נעשה על פי הסגנון העיצובי הנבחר ואופן שילובם במינון ובבחירת המיקום בחלל. הבנת המעצבת את אלמנטים השונים והשימוש הנכון בבחירתם יוצרים את האווירה אליה מייחלים הלקוחות והתוצאה עונה לפתגם "הַשָּׁלֵם גָּדוֹל מִסַּךְ חֲלָקָיו" שבעת האלמנטים בעיצוב פנים הינם:                                          

1. חלל

החלל הוא האלמנט החשוב ביותר בתחום עיצוב הפנים. החלל מהווה את הבסיס העיקרי של התכנון העיצובי כולו ולכן חשוב שהמעצבת תהיה ערה לממד החלל והתועלות שבו.

החלל מחולק לשני סוגים:

  • חלל דו ממדי (אורך ורוחב) – חלל בעל שני ממדים, בעל אורך ורוחב וללא עומק או גובה, ניתן לתיאור על גבי מישור
  • חלל תלת ממדי – בעל שלושה ממדים (אורך, רוחב וגובה).

    חללים אלו מודגמים בתוכניות המעצבת. מטרת העיצוב הינה לתת הרגשת איזון בחללים השונים.

2. קו

קוים הם הבסיס לכל צורה ותבנית. תפקידם ליצור הרמוניה, אחידות וניגודיות בחלל. הקוים מגדירים צורות ומהווים הגדרת סמלים ויזואליים בתחום עיצוב הפנים. ישנם שלושה סוגי קווים:

  • קווים אנכיים – קווים המביעים תעוזה ותסיסה.
  • קווים אופקיים – קווים המביעים הרגשת ביטחון.
  • קווים דינמיים (קו שיש בו תנועה) – קווים מביעי תנועה.

3. צורה

שרטוט של כל חפץ תלת ממדי בחלל. צורות המוגדרות באופן טוב, יוצרות הרגשת הרמוניה ואיזון בחלל.

ישנם שני סוגי צורות:

  • צורה טבעית – צורות לא רגילות, מעוגלות ואבסטרקטיות.
  • צורה גאומטרית – צורות חדות מוכרות (משולש, ריבוע, עיגול)

4. אור

אור הוא אחד האלמנטים  החשובים בעיצוב פנים. אור טבעי או אור מעשה ידי אדם. האור מדגיש את חשיבות כל האלמנטים העיצוביים בחלל.  מיקומי החלונות והדלתות חשובים בהדגשת האור הטבעי בעיצוב החללים הפנימיים. ותאורת החוץ והפנים, מעשה ידי אדם, מחולקת לשלושה סוגים:

  • תאורה פונקציונאלית– תאורה פונקציונאלית הינה כשמה, תאורה שימושית לפעילות היום יומית בבית. תאורת קריאה, תאורת מטבח, תאורה תאורת גינה ועוד.
  • תאורת אווירה – הינה תאורה רכה באזורים מוגדרים של החדר ונותנת את הטון והסגנון של החלל באופן כללי.
  • תאורה נקודתית – תאורה המשמשת למקד את תשומת הלב בפריט מסוים בחלל כגון: יצירות אמנות או רהיט, מטרתה להגדיר מצב רוח מסוים או לספק דרמה בעיצוב החלל.

5. צבע

צבעים הם שפה ויזואלית המביעה מסרים, רגשות ואווירה. רבים בוחרים את הצבע משיקולים אסתטיים בלבד, אך, לצבע חשיבות מרובה בהשפעה על הנפש, מצב הרוח, דפוסי התנהגות, קבלת החלטות ועוד. לכן, חשוב לקחת בחשבון את הפעילות בחלל מסוים. לדוגמא, הצבע הכתום ממריץ מאוד לכן אם ממוקם בחדר שינה כדאי שיהיה במינונים נמוכים. ולהיפך, במשרד במקום בו חשוב להמריץ יצירתיות, הצבע הכתום מתאים ביותר.

  • צבעי יסוד וצבעים משלימים – צבעי יסוד הם צבעים שלא ניתן ליצור אותם מערבובי צבעים אחרים. הם משמשים בסיס ליצירת צבעים נוספים ע"י ערבובם אחד עם השני. צבעי היסוד הם: אדום, צהוב וכחול. שילוב שני צבעי יסוד יוצר צבע משני.

אדום + צהוב = כתום
אדום + כחול = סגול
כחול + צהוב = ירוק

בעיצוב ניתן להשתמש בצבעים משלימים – צבעים הנמצאים אחד מול השני בגלגל הצבעים. שימוש בצבעים משלימים יוצר איזון בין הצבעים. בנוסף כדאי להוסיף צבע ניטרלי לצמד המשלים. צבעים ניטרליים, כמו בז', חום בהיר, אפור בהיר, שחור ולבן. כשצבעים משלימים הינם ירוק ואדום, כחול וכתום, סגול וצהוב ועוד.

גלגל הצבעים הוא ארגון מאויר של צבעי היסוד צבעים משניים וצבעים משלימים ביניהם. גלגל הצבעים מחולק לשתי קטגוריות: הצבעים החמים – צהוב, כתום ואדום וצבעים וקרים, המסתובבים סביב כחול, ירוק, אפור וסגול לגווניהם

גלגל הצבעים הוא ארגון מאויר של צבעי היסוד צבעים משניים וצבעים משלימים ביניהם. גלגל הצבעים מחולק לשתי קטגוריות: הצבעים החמים – צהוב, כתום ואדום וצבעים וקרים, המסתובבים סביב כחול, ירוק, אפור וסגול לגווניהם.

6. דוגמא וטקסטורה

דוגמאות החוזרות על עצמן וטקסטורות מוסיפות עניין ר ב בתכנון ועיצוב החלל. כמו כן, הן יכולות לספר את סיפור החלל בשפת העיצוב. דוגמא  יכולה להיות בכל צורה החוזרת על עצמה ויוצרת את העניין בתוכה.

טקסטורות או מרקמים, לעומת זאת, הוא מכלול המאפיינים העוסק בחוש המישוש והראייה ושילובם. התחושה קשורה לחומר וכיצד חלקיקיו ערוכים על המשטח או האובייקט עצמו. ברוב המקרים יהיה ניתן לגעת ולהרגיש את החומר. כמו כן ניתן לראות את הצללים שנוצרים מצורות החומר.

7. אובייקט וריהוט

הריהוט הינו האלמנט הפרקטי של העיצוב עצמו. כמו כן, הריהוט מחבר את כל האלמנטים שהוזכרו עד כה ובעצם נוצרת ההרמוניה אליה ייחלנו. רהיטים מהווים חוצצים נהדרים המשמשים את החלוקה בחלל ומאפשרים שימוש ביצירתיות ואישיות החלל. הריהוט יכול להבליט אובייקט מסוים הנמצא בחלל, כגון קמין, על ידי מיקום הריהוט במקום הנכון בחלל. כמו כן, העברת ריהוט לשינוי בחלל הוא קל ופרקטי. חשוב מאוד לזכור שהריהוט צריך להיות ממקום כך שהזרימה בחלל מתמשכת.

הרשמו וקבלו מידע וטיפים לתהליך השיפוץ

דילוג לתוכן